Zonnepanelen

Kosten besparen door middel van zonnepanelen

Zonnepanelen wordt al sinds jaren gebruikt om zelf energie op te wekken. Het is even een investering, maar dan heb je ook wat. Met zonnepanelen produceer je je eigen duurzame energie en maak je gebruik van 100% groene energiebron.

Op steeds meer daken in Nederland worden zonnepanelen bevestigd. Niet alleen door het produceren van je eigen duurzame energie, ben je ook nog eens flink aan het besparen op elektriciteit kosten en daarmee draag je ook nog bij aan een duurzame wereld.

Hoe werkt een zonnepaneel?

Zonnepanelen werken door middel van zonne-energie. De zon is de grootste energiebron die we hebben. De zon geeft energie in de vorm van warmte in licht. Zonnepanelen zetten dit zonlicht om in elektriciteit. De zonnecellen worden samengevoegd met de panelen, waardoor deze werkt. Eén paneel heeft ongeveer de oppervlakte van 1m². Om genoeg energie op te wekken heb je voor een huis al gauw 25 tot 40 panelen nodig.

Het kan ook nog via warmtecollectoren, hiermee wek je energie op door middel van zonnestraling. Warmtecollectoren worden gebruikt om de badkamer en keuken mee te verwarmen. Bij het zonne-energiesysteem zorgt dit voor afkoeling of verhitting. In de winter wordt de collector gebruikt voor verhitting van de ruimte wanneer deze zonneschermen open staan, in de zomer wordt het gebruikt als koelsysteem wanneer deze dicht zijn.

Voordelen van een zonnepaneel

Het grootste voordeel van het aanschaffen van zonnepanelen is dat je je energiekosten bespaart, maar de aanschaf kosten hier van zijn heel duur. Omdat het een hele investering is en dit waarschijnlijk twijfels met zich mee brengt hebben wij een aantal voordelen voor je op een rijtje gezet:

  • De voornaamste reden van het aanschaffen van zonnepanelen is dat je bespaart op je energierekening. De hoge kosten die je kwijt bent aan elektriciteit zijn voor de meeste de maandelijkse vaste lasten. Met zonnepanelen verlaag je deze kosten, omdat je op deze manier veel geld bespaart met je energierekening zijn zonnepanelen in de meeste gevallen al terugverdiend in een jaar tijd. Omdat zonne-energie natuurlijk gratis is, heb je alleen kosten aan de panelen.
  • Omdat je zelf energie opwekt, heb je niet te maken met de stroom van een energieleverancier. Zonnepanelen maakt je minder afhankelijk en je staat niet voor verassingen staan wat betreft stijgende energieprijzen van een energiebedrijf.
  • Zonnepanelen belasten het milieu niet. Door de plaatsing van zonnepanelen kun je CO2-uitstoot verminderen. Ze produceren namelijk schone energie. Met eén zonnepaneel van 250 Wattpiek kun je al gauw 100 kg CO2 per jaar besparen. Ook ben je gegarandeerd van groene energie, omdat je deze zelf opwekt.
  • Zonnepanelen zijn onderhoudsvrij. Panelen worden schuin op het dak bevestigd, wanneer het eens regent worden deze vanzelf weer schoon. Een goed paneel gaat al gauw 25 jaar mee. Omdat er verder geen bewegende mechanische onderdelen bevatten aan het zonnepaneel, voorkom je slijtage.
  • Bovendien verhogen zonnepanelen de waarde van jouw huis. Door de plaatsing van zonnepanelen stijgt de energielabel van jouw huis, waardoor jouw huis voldoet aan een hogere eisen in de woningmarkt. Dit komt doordat de maandlasten voor de volgende bewoner aanzienlijk minder zullen zijn. Duurzame woningen zijn eenmaal aantrekkelijker voor eventuele toekomstige kopers.

Zonnepaneel kopen of huren?

Omdat het een hele investering is kun je er ook voor kiezen om zonnepanelen te huren. Bij het huren van zonnepanelen betaal je iedere maand een bepaald huurbedrag. Met de opbrengst van de zonnepanelen kun je de huur op deze manier betalen. Het is wel zo dat je een hogere maandelijkse kostprijs hebt, dan wanneer je deze zelf aanschaft. De huurprijs is verschillend per bedrijf. Daarom is het verstandig om bedrijven eerst te vergelijken voordat je je keuze maakt.

Meer vragen?

Neem contact op