Veel gestelde vragen over gas & licht

Hoe weet ik of mijn stroom echt groen is?

Groene stroom is ook elektriciteit maar wordt op een milieuvriendelijke manier opgewekt. Dit kan door middel van zonnepanelen, windmolens, waterkrachtcentrales, door biomassa te verbranden, zoals hout of afval De energieleverancier zet deze milieuvriendelijke opgewekte elektriciteit samen met de gewone stroom op het elektriciteitsnet. Daarna gaat de energie naar de klant. Uit de elektriciteit valt niet op te halen hoe deze is opgewekt. Groene stroom is dus eigenlijk hetzelfde als de grijze stroom.

Waar kan ik het land van herkomst zien van groene stroom?

Je kan op het stroometiket terugvinden in welk land stroom is opgewekt. Sinds 2015 zijn energieleveranciers verplicht om te vermelden waar de geleverde stroom is ingekocht. Dit met de reden dat het voor de klant duidelijk is wat hij koopt. Ook is door de minister verzocht om het stroometiket zo uitgebreid mogelijk te voorzien van informatie zodat de consument goed is geïnformeerd.

Hoe weet de nieuwe leverancier dat mijn energiecontract afloopt?

Bij een overstap ligt jouw nieuwe energieleverancier het Contract Einde Register (CER) in om na te gaan wanneer jouw huidige contract afloopt. Iedere energieleverancier die een leveringsvergunning heeft zijn wel aangesloten bij het CER.

Is groene stroom duurder dan grijze stroom?

Voor de klant is groene stroom is de meeste gevallen even duur als grijze stroom. Echter is het maken van groene stroom wel duurder dan het maken van grijze stroom. Maar omdat de overheid geld geeft aan bedrijven die groene stroom maken en energiebedrijven hun prijs laag houden zodat ze meer klanten binnen krijgen, hoef je nooit meer te betalen voor groene stroom in tegenstelling tot grijze stroom.

Wat is de oorzaak van een te hoge energierekening?

Een te hoge energierekening is nooit fijn, het kan verschillende reden hebben:

  • De meterstanden zijn niet goed opgenomen, of zijn verkeerd geschat
  • Wellicht is er wat veranderd in de gezinssituatie, waardoor er meer is gewassen of gedroogd?
  • Zijn er nieuwe apparaten aangeschaft die voor meer energieverbruik hebben gezorgd?
  • Oude toestellen kunnen ook een oorzaak zijn van te hoge kosten, controleer je huishoudelijke apparaten, wellicht zijn ze toe aan vervanging.

Meer vragen?

Neem contact op