Wanneer kun je overstappen?

Wanneer kun je overstappen van energieleverancier?

In deze blog beantwoorden wij een veel gestelde vraag voor het overstappen van energieleverancier. Het antwoord daarop is simpel, maar je moet wel rekeninghouden met een aantal punten zodat je niet te maken krijgt met overbodige kosten.

Kan ik alleen in december overstappen van energieleverancier?

Overstappen van energieleverancier kan in principe iedere maand nadat je contractstermijn is verlopen. Stel je hebt een 1-jarig contract bij één van de aanwezige energieleveranciers en het jaar is voorbij, dan kun direct overstappen naar een andere aanbieder.
Voor de zorg is dat anders, daar moet je voor het einde van het jaar overstappen, maar bij energieleveranciers werkt dat dus vanaf de datum dat je het hebt aangevraagd. Dat is niet altijd 1 januari omdat mensen het hele jaar een woning krijgen toegewezen, een huis kopen of verhuizen.

Hoe weet ik of mijn contractduur is verlopen?

Bij de meeste energieleveranciers kun je online inloggen om te kijken welk contract je hebt en tot wanneer het contract duurt. We hebben een aantal handige links op een rijtje gezet van een aantal energieleveranciers:

Kan ik overstappen van energieleverancier als mijn contract nog niet is verlopen?

Ja, dat kan. Informeer dan wel eerst bij je huidige energieleverancier welke gevolgen dat heeft. Zo betaal je namelijk per product een opzegboete. Bij de meeste energieleveranciers betaal je zo’n € 50,- per jaar, per product. Heb je nog een jaar te gaan en neem je gas & licht af, dan betaal je in dit voorbeeld € 100,- boete. Als daar tegenover staat dat je € 250,- gaat besparen, dan bespaar je als nog € 150,-. Laat je dus niet te snel afschrikken en informeer over hoe hoog jouw opzegboete is als je contract bij je huidige energieleverancier nog niet is verlopen. Soms loont overstappen ondanks de opzegboete. In sommige gevallen betaalt de nieuwe energieleverancier zelfs jouw boete, maar dan moet je vaak wel een meerjarig contract afsluiten en dat is wat wij weer niet adviseren.

Moet ik zelf mijn huidige energieleverancier opzeggen?

Nee, dat hoeft niet. Ook al is je contractduur wel of niet verlopen, de nieuwe energieleverancier zegt je huidige contract op. Je nieuwe contract gaat ook pas in nadat je huidige contract is stopgezet. Zo betaal je dus nooit dubbele kosten. Dit is bij iedere energieleverancier zo geregeld, dus maak je geen zorgen over dubbele kosten of dat je zonder gas & licht komt te zitten.

Welke energieleverancier is het meest voordelig?

De kosten voor je gas & licht hangt af van waar je woont (vastrecht), de kosten per kWh en de kosten die de energieleverancier berekent voor het netbeheer. Vul je postcode en huisnummer linksboven in en vergelijk energieleveranciers aan de hand van jouw woonadres.

Meer vragen?

Neem contact op