Spaar- en ledlampen

Spaar- en ledlampen

Er zijn veel verschillende mogelijkheden om geld en energie te besparen op verlichting. De meeste mensen zijn zich ervan bewust dat gloeilampen veel minder zuinig zijn dan spaar- of ledlampen. Vaak houden mensen zich niet bezig met energiezuinige verlichting, terwijl op deze manier veel energie te besparen valt. Ongeveer 15% van het complete energieverbruik van een huishouden is namelijk verlichting. Door energiezuinige lampen te gebruiken, beperk je ook nog eens heel veel mogelijk schade aan het milieu. Het is daarom van belang dat je bewust voor lampen kiest die weinig energie gebruiken.
 
Spaarlampen en ledlampen werken op verschillende manieren. Wel zijn ze allebei een stuk zuiniger dan gloeilampen. Een gloeilamp gebruikt gemiddeld ongeveer vijf keer zoveel energie als een spaarlamp. Ledlampen waren voorheen nog niet zo zuinig als spaarlampen, maar tegenwoordig zijn ze een stuk sterker en energiezuiniger. Het is dus verstandig om te overwegen om je oude gloeilampen te vervangen voor ledlampen.

Ledlampen

Ledlampen worden steeds vaker in het interieur of als buitenverlichting toegepast. Van alle soorten verlichting gebruiken ledlampen het minste energie. Een andere voordelen van ledlampen is dat ze geen opstarttijd nodig hebben om op volle kracht te branden en ze beter bestand zijn tegen kou. Ledlampen zijn ongetwijfeld de meest moderne en energiezuinigste vorm van verlichting die de huidige markt kan bieden.
 
Naast het energiezuinige karakter, zijn ledlampen flikkervrij, schokbestendig en in verschillende kleurtemperaturen. Ze zijn gericht op het vervangen van minder energiezuinige lampen zoals gloeilampen. Ledlampen zijn goed alternatief om je huis mee te verlichten. Door het warme witte licht kan je gemakkelijk een gezellig sfeer creëren in de kamer. Met ledlampen kan je het allerbeste energie besparen op je energierekening. Daarnaast is de kwaliteit van het licht erg goed waardoor het ook prettig is voor de ogen.

Spaarlampen

Andere lampen om goed mee te besparen op je energierekening zijn spaarlampen. Spaarlampen zijn duurder in de aanschaf, maar omdat spaarlampen nou eenmaal veel zuiniger zijn in het energieverbruik zal je de winst al snel merken op je energierekening. Door alle gloeilampen te vervangen voor spaarlampen, kunnen er namelijk tientallen euro's per jaar bespaard worden.  
 
Spaarlampen zijn er tegenwoordig in allerlei formaten. Ook is er voor elke lamp wel een passende verlichting te vinden. Net als ledlampen zijn ook spaarlampen verkrijgbaar in verschillende kleurtemperaturen. In woningen wordt vaak gekozen voor zeer warm wit licht (2700K). Spaarlampen zijn ontwikkeld om energie te besparen, maar zijn tegenwoordig ingehaald door ledlampen. Wanneer u kiest voor spaarlampen is het verstandig om van tevoren na te denken waar u deze plaatst. Omdat ze een langere tijd nodig hebben om op gang te komen zijn spaarlampen niet in alle gevallen de juiste keus. Veel in- en uitschakelen heeft een grote invloed op de levensduur van een spaarlamp waardoor ze uiteindelijk minder lang mee zullen gaan.

Meer vragen?

Neem contact op