Isolatie

Energie besparen met isolatie

Isolatie is nodig om de goede tempratuur in huis te behouden. Wanneer je een goede isolatie in jouw huis hebt, ben je altijd voorzien van de juiste warmte. Overigens is dit beter voor het milieu en bespaar je daarmee energie. Niet alleen is isolatie handig voor de warmte, maar in de zomer zorgt dit ook voor het gemak in huis, omdat isolatie het in de zomer koel weet te houden.

Energiebesparend

Wanneer je kiest voor een geïsoleerde woning ben je energiebewust bezig. De warmte in huis heeft dan geen mogelijkheid om zich te bevrijden. Warmte verlaat zich gemakkelijk door de vloer, dak of door de spouw. Wanneer je ervoor kiest deze te isoleren verlies je minder warmte en hoeft jouw kachel ook minder hard te stoken om de warmte in huis te behouden. Dit bespaart de energiekosten waardoor jouw energierekening omlaaggaat. Isolatie is een goeie investering als je graag wilt besparen en de energierekening graag omlaag wilt. Een isolatie is over het algemeen ook gemakkelijk om weer terug te verdienen.

Voordelen

Isolatie heeft meerdere voordelen, buiten dat je binnen een dag al een geïsoleerde woning kunt hebben heb je ook nog eens profijt aan dat jouw woning bestendigd is tegen schimmel en vocht, wat weer goed is voor jouw gezondheid. In de zomer behoudt de woning zijn koeling en heb je minder last van de warme tempraturen in huis. Ook is een geïsoleerde woning minder gehorig. Een geïsoleerde woning is ook nog eens meer waard wanneer je deze besluit te verkopen.  

Soorten Isolatie

Bij een niet geïsoleerde woning verlaat de warmte gauw weer het huis, dit is niet wat je wil. Omdat een kachel hard moet werken om warmte in kamers te behouden is het verstandig om een isolatie te overwegen, dit bespaart uiteindelijk veel geld. Je kunt kiezen voor verschillende isolaties

  • Vloerisolatie
  • Dakisolatie
  • Kruipruimte isolatie
  • Isolatieglas

Waar kies je voor?

Vloerisolatie

Bij vloerisolatie gaat het bij de meeste mensen ook om de geluidsisolatie, zodat je een minder gehorige woning hebt. Maar een warmte-isolatie van de vloer is ook mogelijk.

Een warmte-isolatie is vooral handig als je een koude zolder boven jouw (slaap)kamer hebt. Door de zoldervloer te isoleren zal er minder kou ontsnappen naar de rest van de kamers. Hierbij raden ze vaak glaswol of steenwol aan.

Omdat loopgeluiden of andere geluiden een grote irritatie kan zijn, voor jezelf of de buren adviseren ze om geluidsisolatie te plaatsen om dit geluid te dempen. Er zijn verschillende soorten materialen om dit geluid minder te maken.

Dakisolatie

Door je dak te isoleren ga je warmteverlies tegen. Als je je dak isoleert hoeft je kachel ook minder hard te stoken en dit bespaart weer in de kosten. Het isoleren van een plat en schuin dak vragen ieder voor zijn eigen aanpak. Bij het isoleren geldt: hoe hoger de Rd-waarde (= warmteweerstand van het materiaal) van het isolatiemateriaal hoe beter deze isoleert. Daarom hebben dikkere platen meestal een grotere Rd-waarde dan dun materiaal. Wat je kiest is afhankelijk van jouw situatie.

Muurisolatie

Het isoleren van de muur houdt de warmte binnen en kou en geluid buiten. Hiermee bespaar je ook weer energie. Het isoleren van de buitenmuur wordt gedaan door middel van spouwmuurisolatie. De spouw wordt gevuld met glaswolkvlokken of piepschuimkorrels dit wordt dan tussen de spouw bevestigd.

Kruipruimte isoleren

Isoleren levert meer gemak en bespaart ook nog eens op de kosten. Dat geldt ook voor als je je kruipruimte te isoleren. Zo’n 10% van de warmte verdwijnt via de vloer. Voor zowel hout als beton zijn er verschillende materialen om deze te isoleren.

Isolatieglas

Wanneer je enkel glas hebt is deze minder geïsoleerd dan glas die in verschillende soorten glazen bestaat. Isolatieglas bestaat uit twee of drie glasplaten met spouw daartussen die is gevuld met lucht of gas. Er bestaan verschillende isolatieglas, dit verschilt van gewoon dubbelglas, HR/ HT+++ glas en voorzetramen. De keuze voor isolatieglas ligt vooral bij het isolatiewaarde. De isolatiewaarde van glas wordt uitgedrukt met een U-waarde. Daarbij geldt: hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie! Door kozijnen in jouw huis van isolatieglas te voorzien, kun je flink op stookkosten besparen, daarnaast heb je ook nog eens minder last van tocht en geluidsoverlast. Dubbel zoveel voorde

Meer vragen?

Neem contact op