Stroomverbruik verminderen

Stroomverbruik verminderen

Je wil graag geld besparen op je energierekening. Om inzicht te krijgen op je energierekening is het belangrijk dat je jouw stroomverbruik inzichtelijk maakt. Wist je dat je heel gemakkelijk je stroomverbruik en dus ook je energierekening kunt verlagen door een aantal eenvoudige stappen te zetten? Wij helpen u met de eerste stap naar mogelijke besparing op uw stroomverbruik door u een aantal bruikbare tips te geven.

Vervang de lampen.

Vervang gloeilampen voor spaar- of ledlampen. Verlichting is in veel huizen de grootste stroomverbruiker. Van alle lampensoorten zijn ledlampen het meest energiezuinig. Ideaal om zo stroomverbruik te verminderen. Vervang alle gloeilampen in huis voor deze energiezuinige ledlampen en bespaar tientallen euro's per jaar op stroom. Laat lampen bovendien niet onnodig aan staan, want ook dit is een zeer eenvoudige manier stroomverbruik te verminderen. 

Kies voor energiezuinige apparaten.

De meeste mensen vervangen elektrische apparaten pas als deze kapot zijn, maar het is in veel gevallen goedkoper om dat eerder te doen. De oude apparaten verbruiken namelijk meer stroom dan nieuwe, extra energiezuinige apparaten. Vervang bijvoorbeeld je oude koelkast voor een koel-vriescombinatie met een A+++ energielabel aan om jaarlijks 200 kWh te besparen en zo stroomverbruik te verminderen.

Zet apparaten volledig uit

Veel apparaten met name de televisie, de waterkoker, het koffiezetapparaat, het modem en nog vele andere bezitten tegenwoordig over een stand-by stand. Zelfs wanneer je deze apparaten op stand-by zet verbruiken ze stroom. Wanneer je het stroomverbruik in huis wil verminderen is het verstandig om deze apparaten volledig uit te schakelen, dit doe je door de stekker uit het stopcontact te halen. Ook de opladers die je niet gebruikt maar wel in het stopcontact laat zitten verbruiken stroom. Om stroomverbruik te verminderen kunt u deze stekkers uit het stopcontact halen wanneer je apparaat is opgeladen.

Hang de was buiten op

Een handige en efficiënte manier om stroomverbruik te verminderen is door zo min mogelijk de wasdroger te gebruiken. Een gemiddelde was droge verbruikt bijna een euro aan stroom per keer dat hij draait. Hang wanneer de zon schijnt dus lekker de was buiten aan de waslijn en bespaar jaarlijks heel wat euro’s op je energierekening.

Let op het programma en de temperatuur van de wasmachine

Wanneer je op het punt staat de was te draaien in de wasmachine, is het goed om te letten op welk programma de was gedraaid wordt. Om het stroomverbruik van de wasmachine zoveel mogelijk te verminderen is het goed om de wasmachine op het eco-programma of het 30-gradenprogramma te laten draaien, met deze programma’s verbruikt hij namelijk het minste stroom. Wel duurt een was op de eco-stand vaak wat langer. Dit komt doordat de wasmachine het meeste stroom verbruikt voor het verwarmen van het water. Door kouder te wassen zorg je ervoor dat het stroomverbruik verminderd wordt. Maar om vuile was goed schoon te krijgen op een lagere temperatuur, moet je dus wel wat langer wassen.

Vervang je vloerverwarmingspomp

De vloerverwarmingspomp is in veel huizen de oorzaak van veel stroomverbruik. Omdat de vloerverwarmingspomp meestal niet in het zicht staat, zijn veel mensen zich hier niet van bewust. Toch staat deze pomp bij de meeste mensen het hele jaar op volvermogen aan omdat de oude vloerverwarmingspompen maar over één stand bezitten. Om zoveel mogelijk stroomverbruik te verminderen kan je de vloerverwarmingspomp vervangen voor een nieuwer model. Deze werken veel efficiënter en helpen je jaarlijks 100 euro te besparen op je energierekening.

Meer vragen?

Neem contact op