Over energie

Alles wat je wilt weten over energie

Goedkoopste energieleverancier

Er zijn veel verschillende energieleveranciers. Hele bekende zoals Nuon, Essent en Eneco, maar ook vele opkomende energieleveranciers zoals Oxxio, Qurrent en Budgetenergie. Welke energieleverancier de goedkoopste is hangt af van waar je woont en van de actuele acties.

Energieleveranciers stunten met prijzen

Er is geen monopolypositie meer voor één energieleverancier en daardoor mag iedereen die het kan gas en licht aanbieden. Omdat er nu concurrentie is (en veel), stunten de energieleveranciers met hoge kortingen die kunnen oplopen tot honderden euro’s.

Je bespaart op je jaarlijkse kosten

Omdat energieleveranciers graag willen dat je hun klant wordt, bieden ze hoge premies om jou over de streef te trekken. Energieleverancier Qurrent noemt het korting, Oxxio noemt het cashback en Nuon noemt het een welkomstcadeau, maar het komt allemaal op hetzelfde neer: een goedkopere jaarafrekening.

Krijg ik direct geld op mijn rekening?

In principe wel, maar niet direct. Nadat het jaar voorbij is krijg je een jaarafrekening en daarmee wordt de cashback verrekend.

Rekenvoorbeeld:
Je bent verhuisd of bent overgestapt van energieleverancier en hebt een nieuw contract afgesloten. Bij deze energieleverancier heb je getekend voor een jaar en krijgt daar € 250,- cashback.

Stel je betaalt als voorschot iedere maand € 100,- voor je gas en licht. Je hebt op jaarbasis een voorschot betaald van in totaal € 1200,00. Bij de jaarafrekening blijkt dat je maar voor € 80,- hebt verbruikt. Dit houdt in dat je € 240,- terugkrijgt omdat je dit teveel hebt betaald (€ 20,- te veel per maand * 12 maanden). Omdat je ook nog recht hebt op de cashback van € 250,-, krijg je dat bovenop de € 240,- die je teveel hebt betaald en ontvang je netto € 490,-.

Stel nu dat je meer verbruikt dan dat je betaalt aan voorschot. Je hebt per maand € 20,- te weinig betaald. In dat geval moet je dus € 240,- bijbetalen, maar omdat je € 250,- cashback krijgt ontvang je alsnog € 10,-. Het komt er op neer dat je aan het einde van de streep minder betaald voor je gas en licht.

Wanneer kun je een nieuw contract afsluiten of overstappen van energieleverancier?

Je kunt overstappen zodra je contract is afgelopen. Ben je verhuisd of ga je op jezelf wonen, dan kun je ook een contract aangaan met een energieleverancier.

Waar moet je op letten?

Ben je overtuigd en stap je over? Dan moet je er goed op letten dat je een zo’n kort mogelijk contract aangaat om ieder jaar te profiteren van de premies die energieleveranciers aanbieden. Je contract tussentijds opzeggen kost je namelijk geld. Heb je een 3-jarig contract afgesloten en wil je na 2 jaar overstappen naar een andere energieleverancier, dan betaal je een boete. Samengevat:

  1. Let altijd op de contractduur voordat je een contract afsluit
  2. Bekijk je huidige contract zodat je zeker weet dat je kunt overstappen
  3. Vind je groene stroom belangrijk, dan kun je kiezen voor een meer duurzamere energieleverancier
  4. Tegenwoordig kun je ook voor CO2 gecompenseerd gas kiezen (groen gas)
  5. Verbruik je overdag meer stroom dan 's avonds of andersom, let dan op de piek en dal tarieven

Welke energieleverancier is de goedkoopste?

Dat hangt heel erg af van de actuele aanbiedingen. Bekijk onze energievergelijker voor de actuele prijzen. Er wordt rekening gehouden met waar je woont, de tarieven van stroom per Kwh en de prijzen van gas per m3. In het rood wordt de normale prijs getoond (zonder cashback) en de zwarte prijs is inclusief de cashback per jaar. Ook kun je ervoor kiezen om voor een meer duurzamere energieleverancier te gaan. Vergelijk en sluit direct af mét een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Bedenk je je in de tussentijd dan kun je je aanvraag altijd annuleren.

Meer vragen?

Neem contact op