Energie besparen

Energie besparen? Met deze tips bespaar je zelf!

Steeds meer mensen houden zich bezig met het besparen van energie. De energie kosten zijn ook relatief hoog, waardoor mensen een hoge rekening krijgen op de deurmat. De kosten kunnen omlaag door zelf eenvoudige maatregelen te ondernemen. Tegelijkertijd ben je dan ook nog eens goed bezig voor het milieu. Wij geven je hieronder een paar tips waarmee je vandaag nog kan beginnen met het besparen van energie.

Besparen op huishoudelijke apparaten

Apparaten in huis verbruiken de meeste stroom. Deze worden ook het meest gebruikt, maar dan nog kun je energie besparen met een paar simpele tips.

Droger: Wanneer je jouw kleding niet meteen de volgende dag nodig hebt, kun je ook gebruik maken van de goedkopere versie van drogen, namelijk een droogrek. Hang je kleding op en laat deze zichzelf drogen. Als je geluk hebt kun je ook nog gebruik maken van zonlicht en in een mum van tijd is je kleding ook droog, hiermee heb je toch de nodige stroom bespaard en ben je milieubewust bezig.

Wasmachine: Mocht je je kleding wassen op 40 graden? Voor hetzelfde effect kun je ook simpelweg deze op 30 graden wassen. De was is net zo schoon en toch ben je dan maar liefst 30% zuiniger bezig. Het klinkt weinig, maar als je dit per maand zou bekijken kan je zien hoeveel je hiermee kunt besparen.

Energie labels A(+++): Energiezuinige apparaten worden aangeduid met het label A(+++) deze labels zijn bedoeld om je te helpen met energie te besparen. Ze geven weer hoeveel kWh ze per jaar gemiddeld verbruiken. Als je een apparaat hebt wat al meer dan 10 jaar mee gaat, is het beter om deze te vervangen als je wilt besparen. Bij de aanschaf van een nieuw apparaat is het daarom belangrijk om naar het energie label te kijken, omdat deze je exact kan vertellen hoeveel je per jaar zult gaan verbruiken.

Besparen op elektronica

Energie besparen zit in de kleinste dingen, wellicht kijk je er ook overheen, maar ook op dit moment zal je iets kunnen besparen. Heb je bijvoorbeeld je telefoon, tablet, elektrische tandenborstel of iets aan de lader? Check of deze is opgeladen, een apparaat wat al is opgeladen verbruikt nog steeds evenveel stroom als wanneer je deze aan het opladen bent. Trek dus de stekker eruit, je bent op deze manier onnodig stroom aan het verbruiken, waar je ook nog eens voor betaalt.

Televisie 

Je zou er wellicht niet meteen aan denken, maar met het scherm van de televisie valt ook al te besparen. We kijken dagelijks TV maar als je hierop wilt besparen is het handig bij het aanschaffen van een nieuwe TV om na te denken over hoe je hierop wilt besparen: een klein televisiescherm verbruikt minder energie dan een televisie met een groot scherm, dat is maar net waar bij jou de behoefte ligt. Daarnaast zit er ook nog verschil in de soorten schermen, Led-lcd-televisies het energiezuinigst, Lcd- en plasmatv’s verbruiken in het opzichte van een Led tv weer meer stroom.

Lekkende energie

Oftewel sluipverbruik is het energieverbruik waar niemand wat aan heeft, dit komt omdat we soms onze apparaten niet goed afsluiten. Als eerdergenoemd kun je stroom besparen door tijdig je laders uit het stopcontact eruit te halen wanneer deze zijn opgeladen, dit voorkomt onnodige kosten. Hetzelfde geld voor de elektronica zelf, zet je tv, laptop etc. uit wanneer je deze niet meer gebruikt. Wanneer je je apparaat op stand-by zet, verbruikt deze nog steeds stroom. Als je je apparaten simpelweg helemaal uitzet bespaar je energie. Helderheid bepaald tevens ook het stroomgebruik, wanneer je deze op een lagere revolutie zet verbruik je op een eenvoudige manier ook weer stroom.

Besparen met verlichting

Verlichting in je woning kan ook zorgen voor een hoge energierekening. Dit komt omdat we soms onnodig het licht laten branden. In de ruimtes waar je je niet bevindt hoef je geen overtollig licht te gebruiken. Overdag kun je gebruik maken van het gratis daglicht.

Spaarlampen

Wanneer je nog in gebruik bent van gloeilampen, kun je deze het beste vervangen door energiezuinige spaar en -led lampen. Begin met vervangen bij de lampen die je het meeste gebruikt. Energiezuinige lampen zijn met de aanschaf wel wat duurder, maar deze heb je al gauw terug als je kijkt hoeveel je bespaart op stroomkosten.

Verwarming

Door te spelen met de graden kun je ook stroom besparen, als je ’s nachts de kachel op 14 zet in plaats van 18 bespaar je ook weer geld. Het is namelijk niet dat de kachel in de ochtend meer tijd nodig heeft om op te starten. Hierdoor bespaar je op een simpele manier energie.

Isolatie

Door een goed geïsoleerd huis, verlaat de warmte minder snel de woning en hoef je niet extra te stoken voor warmte. Want als de verwarming minder hard hoeft te werken scheelt dat weer in de kosten. Al met de kleine isolatiemaatregelen met behulp van tochtstrippen, radiatorfolie en dubbel glas helpen al bij het besparen van energie. Hierdoor blijft het huis op de goede tempratuur zonder dat je daar extra voor hoeft te betalen.

Radiatorfolie

Je kan deze folie bij een doe-het-zelf-zaak kopen en achter de radiator plakken. Hierdoor ontsnapt de warmte niet en bespaar je stookkosten.

Naden en kieren dichten: Mocht het tochten in jouw huis dan is het een idee om de naden en kieren de dichten met een tochtstrip, een tochtband of ander materiaal wat hiervoor bedoeld is kan het tochten tegen gaan en dan hoeft de kachel ook niet met een graadje omhoog.

Douchen

Laatste maar niet de minste tip is het besparen van water. Wie houdt er nou niet van lang badderen en genieten van een heerlijke douche? Maar we verspillen met z’n allen duizenden liters per jaar. Met een waterbesparende douchekop kun je deze liters halveren. Probeer ook eens een minuut minder lang te douchen. Zet anders een klokje wanneer je dit moeilijk vindt. Met de dag kun je er wel een minuut van aftrekken en zal je zien dat je ook schoon bent in 10 minuten in plaats van 30 minuten. Hiermee kun je zoveel energie besparen en ben je ook goed bezig met het milieu, en dat is wat je wilt toch?

Ben je al langer dan een jaar (bij een jaarcontract) bij je huidige energieleverancier? Dan bespaar je daarnaast door te profiteren van een welkomskorting die wel kan oplopen tot € 300,-. Ga naar de energievergelijker en kijk of je nog meer kunt besparen.

Meer vragen?

Neem contact op